Az Apple ellenőrzi a bárki számára elérhető iCloud-hivatkozások tartalmát
Aki az iCloudban úgy oszt meg egy fájlt vagy fotót, hogy a hivatkozással bárki hozzáférhet, annak az Apple számára is elérhetővé teszi a tartalmat. A cég a 27.3-as rendszerverzióktól ártalmas anyagok után ellenőrzi az így megosztott elemeket.
A nyilvános hivatkozással az Apple is hozzáfér
Az Apple tájékoztatása szerint az ellenőrzés az iOS, az iPadOS, a macOS és a visionOS 27.3-as vagy újabb verziójától érinti a „Bárki, akinek megvan a hivatkozás” beállítással megosztott tartalmakat.
Az iCloudban tárolt elemek között lehet például az iCloud Photos egyik fotója vagy az iCloud Drive egyik fájlja. A cég a tájékoztatóban azt írja, hogy nem minden funkció érhető el minden országban vagy régióban.
Másként működik a meghívottakra korlátozott megosztás
Az iCloudban tárolt tartalom megosztásakor hivatkozást vagy másolatot is lehet küldeni. Hivatkozás esetén kétféle hozzáférés közül lehet választani: az egyik csak a meghívott vagy jóváhagyott személyeknek engedi megnyitni az elemet, a másik mindenkinek, aki megszerzi a linket.
Az Apple ellenőrzésről szóló közlése az utóbbi lehetőségre vonatkozik. Ilyenkor a tartalom a megosztás érdekében már nem végponttól végpontig titkosított. Ez akkor is így van, ha a tulajdonos vagy a résztvevők bekapcsolták a Speciális adatvédelem funkciót.
A fiókot is letilthatja a cég
Ha valaki ártalmas tartalmat próbál feltölteni, az Apple fenntartja a jogot arra, hogy az anyagot áthelyezze, visszautasítsa, módosítsa, eltávolítsa vagy törölje.
A cég a felhasználó Apple-fiókja ellen is intézkedhet: zárolhatja vagy letilthatja azt. Megakadályozhatja azt is, hogy a fiókhoz kapcsolódó e-mail-címmel vagy telefonszámmal új Apple-fiókot hozzanak létre. Szükség esetén a hatóságokat is bevonhatja.
A cikk mesterséges intelligencia segítségével készült; a szerkesztőség ellenőrizte és jóváhagyta. Impresszum